Despre noi

MOARA LUI ANTONE
57751056 1
Pensiunea Agroturistică Moara lui Antone

Povestea noastră

Am vrea să împărtășim cu dumneavoastră o mică parte din trăirile bunicului Antone, care ne-a povestit cum moara a scăpat de tăvălugul comunist al colectivizării.

“Nici nu mai știu exact din ce an e moara. Știu sigur însă că în anul 1900 era în picioare și funcționa.

Mai știu că bunicul meu a cumpărat-o cu o roabă de bani. A luat credit o roabă de bani de la o bancă din Oraștie și i-a dus, cu roaba, la alta bancă, să-i bage în contul ăluia de la care o cumpărat-o.

Pe când o gătat de plătit ratele la ea, prin 1952, tata meu s-o trezât cu comuniștii la ușă și vai Doamne ce-or făcut cu el: l-or târât după caruță, l-or pus să facă cum face cocoșul și găina, l-or bătut, l-or batjocorit în ultimul hal.

Atunci m-am luat eu și am mers la București, la domnul Gheorghiu Dej în audiență. N-am apucat să intru la el, da’ am lăsat o hârtie în care am zâs tăt ce-o pătimit tata meu, dup-aia, securiștii ăia care l-or chinuit, or fost dați afara și bagați la închisoare vreo 6 luni”.

Moara a suferit doar schimbări minore de-a lungul timpului, mecanismele care funcționau în apă, axele și lopețile roților, fiind de lemn, se stricau repede și trebuiau schimbate relativ la perioade scurte de timp cu oameni mulți și pricepuți, iar atunci s-a luat decizia de a le face din metal. Dacă doriți o întoarcere în timp la valori, tradiții și frumos, vă așteptăm cu mare drag la Moara lu` Antone!

Situată pe o întindere de aproape 3 hectare, Pensiunea Agroturistică Moara lui Antone îmbină tradiția cu modernitatea, oferind o experiență autentică în inima naturii. Proprietatea noastră cuprinde o pensiune agroturistică, o moară pe apă funcțională, râul care acționează moara, spații generoase de parcare, curte, grădină, locuri de servit masa, terasă la soare și o bucătărie complet echipată pentru oaspeți, reprezentând un colț de rai unde tradiția se împletește cu confortul modern.

Pensiunea noastră, formată din 4 camere duble, un apartament decomandat cu două dormitoare și o suită cu living și dormitor, poate găzdui până la 16 persoane. Fiecare cameră are baie proprie și TV, iar pentru confortul oaspeților, oferim acces gratuit la internet WiFi pe întreaga proprietate. Pentru relaxare și distracție, punem la dispoziție masă de tenis, darts, puzzle-uri și diverse jocuri de societate, precum remi, table, șah și cărți.

Moara noastră, cu o vechime de peste un secol, este una dintre puținele mori pe apă din România încă funcționale și ultima din cele 18 care au existat pe Valea Grădiștei. Transformată dintr-o simplă casă cu moară într-o microintreprindere, aceasta nu doar că macină cereale, dar include și un joagăr, un circular pentru prelucrarea lemnului, mașini pentru dărăcit și scărmănat lâna și văiaga pentru spălat covoare.

Imagini Istorice din Familia Morarului Antone

Moara lu’ Antone reprezintă ultimul bastion al tradiției morăritului pe Valea Grădistei, fiind singura moară încă funcțională din regiune și unică în România prin ospitalitatea oferită vizitatorilor, incluzând opțiuni de cazare.